Tandartspraktijk Reuvers

Kinderen

Ook kinderen zijn soms “bang” voor de tandarts. Is uw kind bang voor de tandarts, meld dit dan ook bij het maken van de afspraak. Uitleg aan uw kind over de behandeling kunt u het beste zoveel mogelijk over te laten aan de tandarts. Het is beter uw kind niet bij voorbaat te vertellen dat de behandeling helmaal geen pijn zal doen. Als de behandeling onverhoopt wat tegenvalt, zal uw kind zich verraden voelen.

De 7 poetsregels

  1. Geef gaatjes minder kans door elke dag minstens 2 keer 2 minuten te poetsen; ‘s ochtends na het ontbijt, en ‘s avonds voordat u gaat slapen.
  2. Gebruik een tandenborstel met een kleine kop en zachte haren. Uw tandenborstel moet u vervangen zodra de haren uit elkaar gaan staan.
  3. Poets met een fluoride-tandpasta. Hierdoor worden uw tanden niet alleen schoon, maar ook sterker.
  4. Poets alle tanden en kiezen. Vergeet vooral het randje van het tandvlees niet!
  5. Duw niet te hard op uw tandenborstel. Poets zachtjes heen en weer.
  6. Spoelen na het tandenpoetsen is niet goed, daardoor haal je alle fluoride van de tandpasta er weer af.
  7. Snoep verstandig. Gebruik zo weinig mogelijk zoetigheid tussen de maaltijden door. Neem niet vaker dan vier keer per dag iets tussendoor.

De poetswijze

Tandplakverklikker

Om zelf uw mondhygiëne te controleren, kunt u af en toe gebruik maken van plakverklikkers ("Plak-indicator"). Deze rode tabletjes kunt u zonder recept kopen bij de drogist.

Na het poetsen kauwt u de tabletjes voorzichtig kapot en gaat met uw tong langs uw tanden en tandvlees. Hierna spoelt u even met water. Vervolgens kijkt u in de spiegel, waar de kleurstof uit de tabletjes de tandplak rood heeft gekleurd. Vaak is er nog sprake van tandplak op de overgang van de tanden naar het tandvlees, en tussen de tanden. Dit zijn de gebieden waar u met poetsen in de toekomst meer aandacht aan kunt besteden.

(Bron: Ivoren kruis, landelijke voorlichting mondverzorging: Voorlichting)